Ik hoor veel dj’s op de radio worstelen met wat ze moeten melden over de coronacrisis. Gelukkig zijn er een hoop mooie, creatieve items en concepten bedacht (zie mijn vorige blog), maar wat moet je er nu weer over melden als het nieuws al een maand gedomineerd wordt door berichten over doden, ic-capaciteit en social distance-handhaving? Een paar tips die ik geef als radio coach in bange dagen.

Vermijd open deuren

Ik hoor nog steeds teksten op de radio als: “We moeten van premier Rutte afstand nemen en binnenblijven”. Dat weten we! Iedereen is bekend met alle regels en merkt dagelijks de gevolgen dus dat hoef je echt niet nog eens uit te leggen. Ook oproepjes als “Vertel hoe jij thuiswerkt” of “laat me weten hoe jij de dag doorkomt”, beginnen me wel een beetje tegen te staan. Zoek zelf naar een mooi initiatief dat je raakt en geef diegene wat doelgerichte air time dan de lijnen spontaan open te zetten voor reacties die we inmiddels wel kennen.

Wees persoonlijk

Vertel eerlijk waar je zelf mee worstelt, wat je hebt meegemaakt en wie je mist. Een persoonlijk verhaal, vanuit je eigen emotie verteld, komt altijd over bij een luisteraar. Ook al komt het er met horten en stoten uit en vind je het lastig om te vertellen, dat geeft niet! Als je geen persoonlijk verhaal hebt, je er zelf vandaag (en dat kan hoor) even geen traan om hebt gelaten, verval dan niet in algemeenheden.

Het hoeft niet

Een radioshow mag ook best Corona-vrij zijn. Ok, behalve op BNR of Radio 1! Het lijkt wel of elke deejay met zijn redactie vooraf bespreekt dat er toch telkens iets over de gevolgen van deze vreselijke crisis besproken moet worden. Het moet niet! Het échte nieuws horen we toch wel en het geeft lucht als er ook een beetje vermaak is. Ok, het is lastig om andere onderwerpen te verzinnen in deze tijd, maar het kan wel! Of zoek het dan in verhalen achter aspecten van deze crisis: thuiswerken, contact met de buren, thuisonderwijs etc.

Zet ‘m op weer deze week radiomakers! Jullie zijn van levensbelang om in dit soort tijden mensen in hun isolement in audio “mee naar buiten te nemen” of met mooie verhalen en muziek even het vreselijke nieuws te laten vergeten.

Als ik jou kan helpen met het aanscherpen van je format, presentaties en ideeën, neem dan contact met me op voor een coachingsessie (op afstand).