Gelukkig heeft de audiowereld de afgelopen maanden niet stil gestaan. Hoewel veel programmamakers van huis uit werkten en adverteerders hun budgetten terugtrokken, was er genoeg tijd en ruimte voor creativiteit en ontwikkeling. Want audio leeft als nooit te voren. Niet alleen luisteren we onderweg, tijdens huishouden en sporten meer naar podcast en muziek, ook in crisistijd blijkt het vertrouwen en genot van audio ongekend. Ook tijd gehad om lekker veel audio te luisteren? Onderstaand tips en trends voor je oren!

 

  Sonos Radio 
Deze maand rolt Sonos ook in Nederland Sonos Radio uit. Via je Sonos nu toegang tot 60.000 radio stations en tientallen funky playlists. In Engeland en Amerika zijn er al exclusieve eigen radioshows voor Sonos van bijvoorbeeld Thom Yorke (Radiohead) en David Byrne (Talking Heads). Ik kreeg een sneak preview en de hele interface ziet er erg goed uit. Ik denk dat je als Sonos gebruiker nu een veel handiger alternatief hebt dan bijvoorbeeld tune in. Tof dat een leverancier van hardware ook ziet dat de wereld van audio veel meer is dan goede speakers.

 

XXL Stenders 
Een contract bij de publieke omroep, maar toch je eigen “zender” via het platform van de grootste commerciële concurrent, het kan in 2020! En dat is maar goed ook! Voor iedereen die vooral naar Rob Stenders luistert vanwege zijn muzieksmaak is dit kanaal (te beluisteren via Juke, online en digitale radio) een uitkomst. Van de Verrukkelijke 15-classics tot nieuwe muziek en van Nederlandstalig tot indiepop! Een format dat geen enkele zender meer aandurft, zorgt ervoor dat je behoorlijk verrast wordt.

 

Frank en Eva op NPO 3FM   
Sloegen ze solo voor een mainstream luisteraar wellicht iets te vaak linksaf, samen halen ze het best in elkaar naar boven. Frank van der Lende en Eva Koreman, die sinds april de middagshow op NPO 3FM vormen, zijn scherp, strak en grappig. Ze durven maatschappelijke onderwerpen aan de kaak te stellen, maar gelukkig is er ook genoeg ruimte voor een glimlach. Knap dat dit duo elkaar zo snel “gevonden” heeft en het is 3FM nu nog meer gegund om veel meer luisteraars te bereiken met deze vernieuwende middagshow.

 

Blip! 
Er komt dus een social network aan met audioberichten. Nooit meer met een filter je smoel bijwerken om er goed uit te zien op Instagram, via Blip kun je binnenkort leuke verhaaltjes (tot 200 seconden) delen. Ideaal voor kort nieuws, reviews en comedy. De Nederlandse startup Blip! bevindt zich nu nog in een testfase maar wordt snel en serieus doorontwikkeld.

 

Podcast: Wind of Change 

En natuurlijk was de thuisisolatie een perfecte tijd om je eigen podcast door te ontwikkelen. Terwijl in Amerika veel radiostations door de stilgevallen advertentiemarkt failliet zijn gegaan, worden er gelukkig  nog fantastische podcasts gemaakt. Houd je van muziek, geschiedenis en spannende complottheorieën, dan moet je “Wind of change” luisteren. Een podcast geheel over de gelijknamige rockballad van de Scorpions en de rol die de CIA in dat nummer speelde om het communisme in Rusland ten val te brengen. Even iets anders dan alle Corona-podcasts.

Veel luisterplezier!