Onderweg naar Oostenrijk of tijdens een wandeling in het eerste lentezonnetje. Elke vakantie tip ik je een aantal mooi gemaakte verhalen die de moeite waard zijn. Hierbij mijn podcasttips voor de krokusvakantie.

De Zwarte dag van Hans

Een aangrijpend verteld verhaal over de mysterieuze dood van oud-inlichtingenmedewerker Hans van de Ven. Journalist Koen Voskuil zuigt je direct naar binnen in zijn eigen wereld vol fascinatie en vragen. Hij vertelt heel prettig over zijn eigen zoektocht. Niet over de top, toch spannend en persoonlijk. Ik vond het prettig dat het gaat om een zaak die ons niet direct mee terugneemt naar decennia geleden, zoals “Het geheim van Wijsman” of “De Schrik van Roden”. Deze laatste titels zijn ook prachtig gemaakt, maar na het luisteren van “Het geheim van Rijswijk” (zie mijn podcasttips voor de winter) had ik mijn portie graven in een ver verleden wel even gehad.

The Trojan Horse Affair

Van de makers van de meest prestigieuze Amerikaanse podcasts (This American Life, S-town) is er nu weer een nieuw onderzoek in audio. Het verhaal speelt zich af in Birmingham en wordt behalve door de geprezen podcastmaker Brian Reed ook vertelt door Hamza Sayed, een moslim uit die Engelse stad. Uiteraard maakt die samenwerking de podcast interessant en geloofwaardig. Behalve dat je direct hoort dat er kosten nog moeite gespaard worden, begint het verhaal heel goed met een detail. De basis is een brief waarin geschreven wordt over vergaande islamisering op scholen in Birmingham. Door met dit detail direct op de proppen te komen, zat ik meteen in het verhaal.

Grijs Gebied

De Volkskrant gaat in deze podcast een stap verder dan een verdwenen persoon of aangetroffen lijk. Sterker nog, ze kiezen de kant van een mogelijke moordenaar, die zegt erin geluisd te zijn door undercover-agenten. Volgens de zogenoemde “Mr Big” methode (ook Dag en Nacht Media heeft een podcast met deze titel en zelfs eenzelfde case) bekennen verdachten onder druk een moord die ze niet gepleegd hebben. Fascinerend! De verhalen zijn goed geschreven en de gesprekken prikkelen je eigen gedachten. Kun je écht zo gemanipuleerd worden dat je uiteindelijk een moord bekend?

Bloody Sunday in Roermond

Heerlijk! Frans Pollux is terug. De geniale maker van “De Laatste Dans” duikt nu in een bloederige aanslag in zijn Venlo. Het decor is lang geleden, maar Pollux slaagt er toch in om mij mee te nemen in de geschiedenis van de IRA die eind jaren 80 ook aanslagen deed in Nederland. Zonder te spoileren is het plot niet zaligmakend, maar toch bevredigend.

Crypto Cowboys

Nog zo’n recente zaak waar ik niet ieder detail van kende, de podcast van BNR ‘Crypto Cowboys’ gaat over de grootste cryptoscam van Nederland, het luchtkasteel dat Xpose Protocol opbouwde en waar veel bekende Nederlanders hun geld instaken. Niet alleen wordt je als luisteraar meegenomen in een wereld vol intriges en schimmige figuren, het laat je ook nadenken over je kwetsbaarheid online en het monetaire systeem waar we inzitten.

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.