Via Baxshop of Coolblue kun je tegenwoordig binnen een dag een hele podcastset thuisbezorgd krijgen. De Rodecaster (studio voor in je rugzak) is werkelijk fantastisch, op pad met de Zoom H4 audiorecorder is een feestje en er zijn handige pakketten compleet met microfoonstatiefjes en plopkappen te koop. En als je via een videoverbinding met gasten praat is riverside.fm een perfect platform om in goede kwaliteit op te nemen. Toch is er meer waar je op moet letten bij de opname van je podcast.

5 tips voor het maken van de beste podcast opname

Tip 1

Doe een uitgebreide microfoontest met je gasten voordat je de opname start. Laat iedereen plaatsnemen en wat vertellen. Op die manier kun je niet alleen zelf goed horen hoe iedereen klinkt, ze raken zelf ook gewend aan hun stem via een microfoon. En uiteraard, als je nieuwe spullen hebt, test ze thuis dan ook eerst. Je wil tijdens de opname bezig zijn met luisteren en vragen stellen, en niet met het harder en zachter zetten van de microfoons. Klinkt iets toch niet goed, vraag dan of je gast even opnieuw wil beginnen. Knullig, maar nodig voor het eindresultaat.

Tip 2

Het gaat niet alleen om wie, hoe en wat je opneemt, maar ook waar je dat doet. Veel kantoorruimtes zijn vanwege galm ongeschikt. Hoewel je op de Rodecaster de omgevingsgalm kunt wegwerken (noise gate), een kleinere ruimte met een laag plafond, veel boeken en dikke gordijnen, is toch het best. Aan de keukentafel kun je eenvoudig een podcast opnemen, maar de blaffende hond van de buren is er lastig uit te monteren. Nu is het charmant om die kneuterigheid steeds te benoemen, maar ga er vanuit dat je luisteraar het omgevingsgeluid niet zo goed hoort als jij dat doet. Tenzij je speciale microfoons bij het koffiezetapparaat en het hondenhok neerzet. Aan de andere kant kan een onverwacht omgevingsgeluid ineens heel waardevol blijken voor je podcast. Er zal maar een boze ex voor de deur staan, terwijl jij een podcast over relaties opneemt.

Tip 3

Neem alles op! Start met de opname zodra je gasten aan komen lopen en niet pas als ze er klaar voor zitten. Op die manier heb je mooie achtergrondgeluiden als je in de nabewerking bezig bent met de introductie. En wellicht zegt er juist iemand iets interessants wat je kunt gebruiken. Bovendien moet je bij aankomst van je gasten je best doen om ze in de juiste ‘mood’ te krijgen voor je podcast.

Tip 4

Vraag na de opname aan je gasten of ze tevreden waren met het gesprek en complimenteer ze uitvoerig met wat ze gezegd hebben. Als er tevreden gezichten de deur uit gaan, voorkom je dat ze ontevreden zijn met het eindresultaat en je uiteindelijk moet gaan hermonteren. Een enthousiaste gast zorgt bovendien voor promotie en verspreiding van je podcast.

Tip 5

Monteer je podcast in een professioneel montage programma. Audacity is een gratis programma dat voor een basismontage prima werkt. Het fijne is dat je “compressing” over het microfoongeluid kunt gooien, dan klinkt je opname al direct een stuk “vetter”. Er zitten ingebouwde effecten in, waardoor je ook zelf met een beetje galm en echo de vormgeving kunt maken.

Sander de Heer traint podcastmakers en adviseert bedrijven bij het creëren, produceren, monteren en promoten van podcasts. Hulp nodig?

Nieuwsgierig? En wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Stuur me een bericht voor meer informatie.