Voor een lange wandeling over het strand, onderweg naar Italië of lekker bij de vuurkorf.
Dit zijn de beste, mooiste, spannendste verhalende podcasts tot nu toe! Fijne zomer.

1. Stalked (BBC Sounds)

Ook jij krijgt vast regelmatig spam, nepberichten en phishingmails binnen, maar dat is kinderspel vergeleken met wat de Britse Hannah meemaakte. Zij werd lastiggevallen via haar telefoon, via e-mail, via familie en zelfs in real life, zo erg dat ze op een gegeven moment niet meer wist wat ze moest geloven. Een angstaanjagend waargebeurd verhaal over hoe technologie zich tegen je kan keren. Heftig om te horen hoe geïsoleerd ze raakt, tot ze nog maar één uitweg ziet: afscheid nemen van haar smartphone en digitale profielen. Maar zelfs dan stopt de bedreiging niet. Samen met onderzoeksjournalist Carole en een onheilspellend sounddesign is dit, als je het mij vraagt, de beste podcast van 2025 tot nu toe.

2. Het fortuin Carlier (VRT)

Deze podcast is een schoolvoorbeeld van hoe meeslepend Vlaamse podcasts kunnen zijn. De vertelstijl en taal is zo rijk dat je het gevoel hebt met elke uitgesproken letter meegezogen te worden in het verhaal. Deze VRT-productie draait om een opmerkelijke erfenis van maar liefst 210 miljoen euro, nagelaten door een eenzame vrouw die haar laatste dagen in armoede sleet. Wat volgt is een gelaagde reconstructie van iedereen die jaagt op haar fortuin. De muziek is subtiel, maar draagt bij aan de melancholische sfeer van het verhaal. Verteller Achille van Ingelgem loodst je met rustige overtuiging zorgvuldig door archieven, interviews en vergeten geschiedenissen.

3. Pipeline (The Daily Mail)

Stel je voor: je bent duiker en tijdens een routineklus aan een oliepijpleiding word je samen met je team een donker gat vol olie in gezogen. Je overleeft het niet. Afschuwelijk, toch? In huiveringwekkende podcast “Pipeline”, zorgvuldig verteld door journalist Isabelle Stanley, is dit geen spoiler, maar het startpunt. Ze maakt er geen geheim van: alle professionele duikers kwamen om bij deze ramp. Of… toch niet? Maar waarom werd de reddingsoperatie stilgelegd toen de duikers nog leefden? En waarom werden families van de slachtoffers en de media zo slecht geinformeerd. Wie had wat te verbergen? Stanley spreekt iedereen die er mee te maken heeft en komt terecht in een grote politieke doofpotaffaire. Het is niet alleen een sterk journalistieke podcast, maar dankzij het briljante sounddesign voel je je als luisteraar zelf opgesloten. Je hoort niet alleen het water klotsen, en de echo van het ondergrondse metaal, ook gebruiken de makers originele audio-opnamen van de vastzittende slachtoffers. Dit is waar podcast voor bedoeld is!

4. Het Verhaal van de Schaal (NPO Luister/NTR)

Het wonderkind van de NPO is terug! De stem van De Brand in het Landhuis, Simon Heijmans, gaat in zijn nieuwe podcast op zoek naar de oorsprong van een Chinese schaal die volgens verzamelaar Ton een wereldvondst is. De unieke schaal, zou volgens deze Ton toebehoren aan de Ming-dynastie. Dat zou betekenen dat de vondst tientallen miljoenen waard is. En ook al hou je niet van Chinese geschiedenis of oude schalen, laat het maar aan Simon over om dit verhaal met veel spanningsbogen tot je te laten doordringen.
Behalve een spannende zoektocht, waarvan Heijmans de afloop ten tijde van de opnames zelf nog niet kende, is de podcast ook een prachtig portret van een bezeten eenling: zo’n onvermoeibare persoon die tegen de stroom in blijft geloven in zijn ideeën.

5. Olaf zit Vast (Argos)

Jaren geleden maakte Argos-journalist Sanne Boer de podcast “De Moord op Patrick”, en nu is ze terug met een aangrijpend verhaal over een man die al 22 jaar vastzit voor een moord waarvan hij altijd heeft gezegd dat hij onschuldig is. Sanne spreekt met hem en confronteert hem ook met al het bewijs dat tegen hem ligt. Aan de hand van het omvangrijke strafdossier en haar eigen speurwerk probeert Sanne te achterhalen hoe de zaak werkelijk in elkaar zit en welk motief er precies achter de moord schuilt. Meer verklap ik niet,  luisteren maar!

6. Onaantastbaar (NTR/NPO Radio 1)

Het verhaal van Frank William, directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), die zich jarenlang “onaantastbaar” waande, staat centraal in deze indrukwekkende podcast. Het is een zware reeks, en met negen afleveringen van minimaal een uur ook behoorlijk omvangrijk. Maar daar zul je geen spijt van krijgen, op Spotify krijgt de podcast van elke luisteraar vijf sterren.

Al jaren vóór de misstanden bij redacties als De Wereld Draait Door, Studio Sport en WNL aan het licht kwamen, rommelde het al flink bij de Nederlandse Moslim Omroep. Journalisten Jair Stein (die net zo prettig klinkt als Eric Arends van “Vriend van Volkert”, Jan Maarten Deurvorst en Huda Rais kregen hier lucht van en deden 3 jaar lang zorgvuldig onderzoek. Ze namen de tijd, juist omdat het onderwerp zo gevoelig ligt en er zoveel menselijke issues spelen. Wat doe je als collega’s wegkijken bij overduidelijk grensoverschrijdend gedrag? Hoe haal je het in je hoofd om als directeur te dreigen met verkrachting? En hoe moeilijk is het om falen te erkennen?

7. Achter gesloten deuren: De zaak Frits van Eerd (FD)

Is de koelkast een logische plek om 450.000 euro aan contant geld te verbergen? Voor Jumbo-topman Frits van Eerd blijkbaar wel. Het is een van de opvallende vragen waar de rechtbank zich in juni over boog. De podcast volgt het lopende strafproces tegen Van Eerd, die wordt verdacht van witwassen en omkoping. Het is een sterke, verhalende productie die meeslepend én actueel is, omdat de makers de uitkomst van het proces zelf nog niet kennen. Dat zorgt voor urgentie: het nieuws ontwikkelt zich razendsnel, en de podcast moet dus flexibel mee bewegen. Kortom: een journalistiek sterke serie die verdieping biedt bij het nieuws, zonder te vervallen in sensatie. Laat dat maar aan de makers van het FD over.

8. Het Ultimatum (Trouw)

Bijzonder hoe de Tweede Wereldoorlog, zelfs ruim 80 jaar later, nog steeds onbekende en aangrijpende verhalen naar boven brengt. In de podcast, indringend en persoonlijk verteld door Robin de Wever, staat het tragische verhaal centraal van 23 medewerkers van de verzetskrant Trouw, die in augustus 1944 bij Kamp Vught werden geëxecuteerd. Ze werden gearresteerd vanwege het verspreiden van de illegale krant. De redactie kreeg de kans hen te redden, op voorwaarde dat zij zichzelf zouden aangeven en zouden stoppen met de krant. Die morele keuze vormt het hart van deze indrukwekkende vertelling. De podcast zet je aan het denken over goed en fout in oorlogstijd, en laat zien hoe complex zulke keuzes werkelijk zijn.

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.