Onderweg naar je vakantiebestemming of lekker thuis in de achtertuin? Deze podcasts kan ik je aanraden!

de-showbizzmoord

De Showbizzmoord 

Een mooie combinatie van een podcast over één van de grootste gerechtelijke dwalingen in ons land en een inkijkje in de schimmige muziekwereld van de jaren tachtig. Je weet wel, de tijd dat er nog écht geld werd verdiend aan de verkoop van platen en een manager of deejay je kon maken of breken. Wie vermoorde in die tijd de invloedrijke platenproducer Bart van der Laar en draaide het motief om drugs, sex of miljoenencontracten? Een mooie, spannende weergave van wat zich in de hoogtijdagen afspeelde op “Het Gooische matras”.

waarom

Waarom?

Dat onze zuiderburen fantastische podcasts maken, bleek al eerder. Audiocollectief Schik legde de lat de afgelopen jaren vrij hoog. Podcasts als Bob, El Tarangu, Laura H en De Blankenberge Tapes zijn nog steeds terecht terug te vinden in lijstjes met de allerbeste podcasts. Nog niet geluisterd, doen! “Waarom?” is de vraag die radiomaker Eva Moeraert na ruim 20 jaar stelt aan vrienden en bekenden van Bjorn, die in 1997 zelfmoord pleegde. Over de bewuste dood van haar ex-vriendje is weinig gesproken, die stilte probeert ze nu te doorbreken.

NRC-Vandaag

NRC Vandaag: Coronareconstructie

Heeft Nederland juist gehandeld tijdens de Coronacrisis of hadden we eerder moeten ingrijpen? Twee NRC journalisten spraken meer dan honderd betrokkenen en legden de puzzel. Van dag tot dag analyseren ze wie met wie wat besprak en hoe informatie geïnterpreteerd werd. Het oordeel moet je zelf vellen, maar dat we door het oog van de naald zijn gekropen, wordt wel duidelijk.

de-laatste-dans

De Laatste dans

Een persoonlijke zoektocht van de Limburgse muzikant Frans Pollux naar een stamgast die verdween uit een café in Roermond. Pollux weet de sfeer en gasten heel herkenbaar te schetsen, waardoor je jezelf ook direct ziet zitten aan de toog en je je dus goed kunt voorstellen wat voor twijfels en vragen er zijn bij de verdwijning. Bovendien leer je nog een mondje Limburgs, want dat is de taal waarin zijn provinciegenoten nou eenmaal wat makkelijker praten. Pollux zegt waar het op staat en zijn vocabulaire is dus heel anders dan de Belgische vrienden die ik hierboven al noemde, maar dat maakt het juist wel persoonlijk en eerlijk. De onverwachte ontknoping toont ook Pollux’ oprechtheid en eerlijkheid waardoor hij het heel mooi afrondt.

barts-classic-track

Bart’s Classic track

Als je denkt dat je de verhalen achter “Father & Friend” van Alain Clark, “Papa” van Stef Bos of “Radar Love” van de Golden Earring al kent, moet je deze serie luisteren. NPO Radio 2-dj Bart Arends kleedt elke track uit tot aan de eerste noot. En dan blijken er nog nooit eerder vertelde verhalen te zitten achter de totstandkoming van enorme hits van Hollandse makelij. Van de classics van Borsato en Meeuwis tot “Rainbow in the sky” van Paul Elstak.

Fijne zomer!

Zelf hulp nodig bij het maken van je eigen podcast?

Nieuwsgierig? En wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Stuur me een bericht voor meer informatie.