Vroeg in bed met je koptelefoon op of een lange autorit voor de boeg? Er werden afgelopen jaar weer prachtige verhalen in audio gemaakt. Dit zijn mijn favoriete podcasts van 2022.

De Zwarte Dag van Hans

Een aangrijpend verteld verhaal over de mysterieuze dood van oud-inlichtingenmedewerker Hans van de Ven. Journalist Koen Voskuil zuigt je direct naar binnen in zijn eigen wereld vol fascinatie en vragen. Hij vertelt heel persoonlijk over zijn eigen zoektocht. En dat is knap, zeker voor een journalist die normaal voor de krant schrijft. Zijn stem is heel naturel en prettig, waardoor je hem al heel snel vertrouwd als vriendelijke verteller. Uiteraard speelt mee dat met deze podcast iets te weeg wordt gebracht. Mooi dat een podcast tegenwoordig op waarde wordt geschat. Vaak is er ook maanden onderzoek gedaan.

De Schrik van Roden

Ok, in het begin moest ik best wennen aan het accent en intonatie van Trouw-journalist Maarten van Gestel.  Zeker in het begin zijn er veel monologen en mis je best wat dynamiek. Maar ook dit went, en dan telt het verhaal. Maarten gaat op zoek naar Jacob Luitjens, de nog enige levende NSB-er. Inderdaad, er zijn meer podcasts over de Tweede Wereldoorlog, maar zelden met zo’n spectaculair einde.

De Gestolen Schilderijen van Jopie Huisman

Eindelijk! Hij is terug! Simon Heijmans ken je van “De Brand in het Landhuis”, en na 4 jaar heeft hij eindelijk weer een nieuwe podcast. En het was het wachten waard. Destijds legde hij met voortreffelijk beeldend taal- en stemgebruik de lat op een enorm hoog niveau voor verhalende podcasts. En ook dit keer is het weer smullen, hoewel hij af en toe ook uit zijn bijna dichterlijke rol stapt en in normale taal zijn dag beschrijft. Maar het verhaal is weer spannend, dit keer gaat hij op zoek naar de, in 1984, gestolen schilderijen van Jopie Huismans die nooit zijn gevonden. Heijmans breekt bovendien met de traditie dat de ideale lengte voor een aflevering 20 tot 25 minuten is, Simon maakt er makkelijk 50 minuten van, hij mag dat. Ik hang toch wel aan zijn lippen.

Persona: The French Deception

Vorig jaar genoot ik van de subliem gemaakte BBC-podcast The Lazarus Heist. Een podcast over hacks en scams waarmee criminelen via eenvoudige trucs wereldwijd miljoenen buitmaken. Je wordt meegenomen in een wereld die je niet kent, maar zich wel achter onze bankpas afspeelt. Klik jij één keertje per ongeluk op akkoord, dan gaan criminelen aan de haal met jouw geld of identiteit. Helaas was er dit jaar (nog) geen vervolg van de BBC. Wel ontdekte ik een Amerikaanse serie. Persona: the French Deception van het briljante Amerikaanse podcastlabel Wondery vertelt het verhaal van een Frans-Israelische oplichter, die niet eens technisch je server of bankgegevens hackt, maar je opbelt met een instructie om de geheime dienst te helpen en je zo veel geld afhandig maakt. Een onthutsend verhaal, waarbij je je steeds zelf afvraagt: zou ik erin trappen?

In de Ban van Rian

Grappig! Soms heb je goeie herinneringen aan het moment dat je een podcast luisterde. Terwijl wij de vouwwagen door de binnenlanden van Frankrijk, langs de prachtige velden vol zonnebloemen, stuurden, volgden we de onthutsende verhalen over de cybercharlatan Rian van Rijbroek. In het begin vond ik het een sensatieverhaal, maar het gedegen onderzoekswerk van maker Angelique Kunst laat je van de ene in de andere verbazing vallen. Met al haar opgedane kennis, neemt ze je mee in een wereld die je niet kent. Ineens lijkt het een stuk minder leuk om miljonair te zijn, als je hoort hoe je het slachtoffer kunt worden van oplichters als de hoofdpersoon in deze podcast.

De Kunst van het Verdwijnen

Waarom kunnen vlamingen zo prachtig verhalen vertellen? Alsof elke letter met zorg wordt uitgesproken. Met hun zachte klanken strelen ze elke vezel in je oren. Wellicht omdat veel podcastmakers uit de theaterwereld komen en verhalen vertellen tot kunst is verheven? Je bent vast ook fan van de dames van Audiokollectief Schik (Bob, Laura H, El Tarangu)? De podcast “De kunst van het verdwijnen” beschrijft niet alleen de bizarre bankroof via een tunnel in de Joodse wijk in Antwerpen, maar beschrijft door het toevoegen van zoveel mooie verhalende elementen “de kunst van het verdwijnen”. Want waar is de man met de rolkoffer….

Grijs Gebied

De Volkskrant gaat in deze podcast een stap verder dan een verdwenen persoon of aangetroffen lijk. Sterker nog, ze kiezen de kant van een mogelijke moordenaar, die zegt erin geluisd te zijn door undercover-agenten. Volgens de zogenoemde “Mr Big” methode (ook Podimo heeft een podcast met deze titel en eenzelfde case) bekennen verdachten onder druk een moord die ze niet gepleegd hebben. Fascinerend! De verhalen zijn goed geschreven en de gesprekken prikkelen je eigen gedachten. Kun je écht zo gemanipuleerd worden dat je uiteindelijk een moord bekend? Persoonlijk vond ik dit verhaal sterker dan de andere verhalende podcast van dezelfde makers “Dit kan geen toeval zijn”.

Sophie en Coco naar het Einde van de Loonkloof

Hoewel dit niet direct een verhalende podcast is zoals de andere in dit artikel, wordt ik toch gegrepen door de verschillende spanningselementen. Neem nou, de titel… Je verwacht een avontuur, terwijl het over een nogal serieus maatschappelijk probleem gaat. Knap hoe activisten Sophie van Gool en Coco van Beveren je meenemen in hun strijd voor gelijke beloning van mannen en vrouwen. Er is flink veldwerk gedaan, want ze reizen naar Ijsland, het land waar vrouwen wel gelijk beloond worden. Fijn zo’n podcast waar veel tijd, moeite en geld in is gestoken.

De Verdwenen SS-er

Waarschijnlijk zegt de naam Walter Heinrich je niets. Toch is het één van de meest wrede oorlogsmisdadigers. Verwacht geen makkelijk te beluisteren podcast, maar wel eentje voor een donkere herfstdag. Dit is weer een voorbeeld (in mijn andere blogs staan er meer) van een mooie samenwerking tussen een organisatie (iO en Nationaal Monument Kamp Amersfoort) die met een doel een verhaal wil vertellen en een marketingbureau (LVB) die de juiste tool in zet om dit vreselijke verhaal op een waardevolle manier uit de doeken te doen. Na het luisteren, ben je niet alleen een onthutsend oorlogsverhaal rijker, maar weet ik zeker dat je graag een bezoek brengt aan het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort over het voormalig concentratiekamp.

Appie

Hoe val je op met je podcast? Nou, zo! Marc Adriani stuit in zijn podcast op nieuws. De gewreesde overvaller die in 1990 bij een overval op de Albert Heijn in Oosterbeek twee vakkenvullers van dichtbij doodschoot, komt vrij! Een verhaal dat Marc na lang praten uit de nabestaanden krijgt en enkele weken geleden leidde tot kamervragen. Mooi dat je als podcastmaker zo’n band kunt opbouwen met mensen die normaal de media schuwen en iets naar boven haalt dat we niet wisten. Nabestaanden zien dat je tijd voor ze maakt, uren kunt opnemen en niet over één nacht ijs gaat. Dat is de kracht van podcasts!

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.