Wat is er nu lekkerder dan even ontsnappen aan de realiteit, je koptelefoon op te zetten en de deur uit te gaan? Een lange wandeling leent zich goed voor het luisteren naar een prachtig gemaakte podcast. Hierbij 7 tips van zeer hoogstaande kwaliteit die absoluut de moeite waard zijn deze winter. Van een bizarre onopgeloste moord tot een man met een opvallende verzameling… Geniet!

Het Geheim van Rijswijk (NRC)

Opnieuw een prachtig journalistiek document van NRC. Petje af voor het diepgravende onderzoek dat er is gedaan naar een drievoudige moord op muzikanten in 1985. Een verhaal dat ik niet kende, maar wel kan plaatsen als je doorhebt dat het niet zomaar een vergissing is geweest. De makers trekken je ook echt het verhaal in omdat ze persoonlijke drijfveren hebben om deze nooit opgeloste zaak te gaan onderzoeken. Dat vind ik knap, je journalistieke onafhankelijkheid waarborgen, maar mij als luisteraar wel echt meenemen in je eigen passie en emotie.

Een soort God (De Volkskrant)

Er zijn ook nog andere verhalen te vertellen dan alleen onopgeloste moordzaken waar het medium podcast toch erg vaak voor gebruikt wordt. Bij een sekte denk ik toch vaak aan een groep gelovigen in een afgelegen Amerikaanse gemeenschap, maar dat je ook in een sekte kunt belanden als je op de sportschool dezelfde passie deelt met leeftijdsgenoten, vond ik schokkend. Wat zou jij doen als je een kung-fu leraar treft die jou wil helpen, maar steeds een stapje verder gaat en op een hele slimme manier charisma, macht en misleiding inzet? 

Het Geheim van Colonel Parker

Ik schaam me dood dat ik nog nooit van Colonel Parker had gehoord. Dat was dus de manager van Elvis Presley en die kwam dus gewoon uit Breda! Dit laatste weten heel weinig mensen. Elvis-liefhebber Lammert de Bruin en zijn collega Babs Assink (die ook al de voortreffelijke podcasts over de Showbizmoord, en Mathilde’s mysterie maakten) maken een roadtrip door de VS op zoek naar antwoorden. En uiteraard beginnen ze in Breda. En het fijne is, doordat de NPO de uitgever is, mag er lekker veel muziek in gebruikt worden. Van Elvis natuurlijk!

Taalnatie (Tonny Media)

Ik mis de laatste tijd de factor “humor” in podcasts. Uiteraard zijn er genoeg “praatpodcasts” waarbij de scherpe opmerkingen over en weer vliegen, maar ik bedoel een format met humor als doel. In deze vrij korte, strak geproduceerde podcast van Tonny Media (het productiebedrijf van de mannen van de Zelfspodcast) word je bijgepraat over de absurditeiten in onze Nederlandse taal waarbij toch telkens een grote glimlach op je gezicht verschijnt. 

De Man met de Rammelaars (Airborne)

Het blijft voor bedrijven nog steeds een uitdaging om echt een mooi verhaal te vertellen dat ver af staat bij promotie voor hun diensten of producten. Toch lukt het Airborne (die al veel prijzen wonnen voor hun prachtige audioformats voor de ANWB en KLM) opnieuw om een spannend verhaal te vertellen voor een klant. Van een curieuze collectie die te zien is in het Joods Museum, maken zij het spannende verhaal van de man met honderden rammelaars. Ik zou niet direct de eerste zijn om deze tentoonstelling te gaan bezoeken, maar het verhaal achter deze intrigerende persoon en zijn opvallende hobby, maakt het heel interessant. En nu ook de musea dicht zijn, dé manier om toch met kunst in aanraking te komen.

Geen kleine man (VPRO)

De dames van Audiokollectief Schik (Van Bob, El Tarangu en Laura H) zijn terug. Nou ja, verwacht niet zo’n zelfde zoektocht, maar interessant is het zeker. Eerder dit jaar maakten ze al een prachtige audiodocumentaire over de dood (Stervelingen), nu hebben ze zich vastgebeten in de problematiek rondom diagnoses. Doordat we in de wetenschap nog te vaak uitgaan van het mannenlichaam, krijgen vrouwen soms geen diagnose of een verkeerd medicijn. Uiteraard zijn de thema’s doorspekt met de poëtische teksten van de dames van Schik.

Help Louis

Opnieuw een vernieuwend format van Tonny Media. Een prijsvraag die je moet oplossen door goed naar de verhalen te luisteren die de Vlaamse Louis aan de toog vertelt. Nog nooit kon je een smak geld winnen, door goed te luisteren naar een podcast! Een mooie samenwerking met de postcodeloterij die achter dit format bleek te zitten. Gaaf dat er zoveel geëxperimenteerd wordt met vorm, inhoud en format. Dat belooft wat voor 2022!

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.