In de file voor de Gotthardtunnel of in de hangmat op je balkon? Ook deze vakantie geef ik je 5 luistertips. Geen “klets”podcasts maar prachtig gemaakte, tijdloze verhalen waar je helemaal in mee wordt genomen.

De Omega

Normaal gesproken houd ik niet zo van science fiction. Als ik een podcast luister, vind ik het fijn als het verhaal echt gebeurd is. Ok, de podcast Staatsgeheim vond ik een uitzondering. Aanrader als je die nog niet geluisterd hebt. Maar NPO 3FM flikt het ook om met een fictief verhaal, het speelt zich af in 2034, de realiteit goed te raken. Het zet je echt aan het denken. Want wat gebeurt er als racisme en geweld tegen homo’s geen halt wordt toegeroepen? En daarnaast nepnieuws en complotten steeds meer draagvlak krijgen? Nou, dat hoor je in deze interessante podcast, waarvan we nu alleen maar kunnen hopen dat het een fantasieverhaal is. De hand van de geroemde Simon Heijmans (De Brand in het Landhuis) en de net zo getalenteerde eindredacteur Marion Oskam (NTR) is duidelijk hoorbaar in teksten en spanningsbogen.

Persona: The French Deception

Vorig jaar genoot ik van de subliem gemaakte BBC-podcast The Lazarus Heist. Een podcast over hacks en scams waarmee criminelen via eenvoudige trucs wereldwijd miljoenen buitmaken. Je wordt meegenomen in een wereld die je niet kent, maar zich wel achter onze bankpas afspeelt. Klik jij één keertje per ongeluk op akkoord, dan gaan criminelen aan de haal met jouw geld of identiteit. In Persona: the French Deception van het briljante Amerikaanse podcastlabel Wondery vertelt het verhaal van een Frans-Israelische oplichter, die niet eens technisch je server of bankgegevens hackt, maar je opbelt met een instructie om de geheime dienst te helpen en je zo veel geld afhandig maakt. Een onthutsend verhaal, waarbij je je steeds zelf afvraagt: zou ik erin trappen?

Het verdwenen meisje

Er is deze zomer ook weer een spannende nieuwe True crime podcast van Nederlandse makelij. Er zijn genoeg (door Podimo vertaalde) internationale crimi’s, maar toch raakt het me meer als het zich in ons land afspeelt. Het verdwenen meisje gaat over Willeke Dost, die in januari 1992 spoorloos verdween. Annique Oosting, van Dagblad van het Noorden, spreekt 30 jaar later met betrokkenen en politie. Hoewel het aantal dichtslaande autodeuren (sorry, ik let nou eenmaal heel erg goed op het sounddesign) soms net iets te overdreven is, word ik wel meegenomen in een spannende zoektocht waarbij het mij niet meer uitmaakt wat de uitkomst is. Het doet mij ook weer terugdenken aan die waanzinnige Amerikaanse crimecast “Down the Hill: The Delphi Murders” (weer een aanradertje!) omdat er steeds een ingesproken zinnetje op een voicemail herhaalt wordt dat maar in je hoofd blijft rondspoken. Dat je zo als luisteraar mee kunt speuren met de makers, maakt een podcast echt interessant.

Sorry about the kid

Soms zijn Amerikaanse podcasts zo goed gemaakt, dat het ongeloofwaardig wordt. De voice over van “The execution of Bonny Lee Bakley” (wel weer een tof gemaakte podcast van Wondery, ook aanradertje hoor) is zo’n diepe, donkerbruine mannenstem die ik té gelikt vindt. Het verhaal moet écht zijn en op een normale manier verteld worden. Daarom tip ik je “Sorry about the kid”, een verhaal van de doodnormale Alex die zijn broer verliest bij een ongeluk waar een te hardrijdende politieauto de oorzaak was. De podcast gaat niet over de dader, maar over het trauma dat Alex oploopt. Hij verliest alle herinneringen aan zijn broer, van voor het noodlot. Een noodlottige mix van herinneringen en trauma. Je moet wel houden van psychologische gesprekken, want hij ligt nogal vaak op de bank van de shrink.

Er is iets vreemds gebeurd

Hoewel ik nog lang niet overtuigd ben van alle formats die Podimo nu aanbiedt in Nederland, vind ik deze toch wel het tippen waard. Al eerder liet ik me best kritisch uit over het opzetten van een Netflix-model voor podcasts. Te vroeg! Op termijn moet dat er zeker komen, maar zolang half Nederland nog niet weet, hoe en waar ze podcasts kunnen luisteren, moeten we eerst zoveel mogelijk mensen overtuigen van de kracht van audio. Ook het aanbod dat Podimo (met Dag en Nacht Media) in korte tijd in onze oren propt, levert niet altijd de mooiste verhalen op. Deze wel!  In “Er is iets vreemds gebeurd” horen we de onthutsende verhalen van mensen die zeker weten dat er meer is tussen hemel en aarde.  Audio maakt deze verhalen niet alleen heel spannend, beelden zouden weinig toevoegen. Het format is ook tof, korte verhalen van mensen die vertellen hoe de aanwezigheid van een geest of het bewijs van buitenaards leven invloed heeft op hun leven.

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.