Wachtend op je vertraagde vlucht naar Spanje of tijdens een wandeling bij zonsondergang. Elke vakantie tip ik je een aantal mooi gemaakte verhalen die de moeite waard zijn. Hierbij mijn podcasttips voor de meivakantie.

Bloedband

True Crime is voor velen het favoriete podcastgenre. Niet zo vreemd. Spannende geluiden en een goede vertelstem slepen je gedachten direct mee. Dat is precies wat het medium podcast zo fijn maakt. Langzamerhand komt er verbreding van het misdaadgenre en horen we ook verrassende invalshoeken. Na “Mr. Big” en “Grijs gebied” die ik al eerder tipte, zou ik je dit keer “Bloedband” willen aanraden. Hierin hoor je het verdriet van de familie van daders. Mensen die eigenlijk geen verdriet mogen hebben en met de nek worden aangekeken, omdat hun kind een moord heeft gepleegd. Hoe ga je daar mee om? Kun je eeuwig boos blijven op je eigen kind? De eerste aflevering is al direct raak als de moeder en zus van Michael P. (moordenaar van Anne Faber) vertellen over de periode dat zij doodsbedreigingen kregen en niet meer wisten hoe ze moesten denken over hun broer en zoon.

Traanjagers

Er is dit jaar weer een hoop gebeurd in podcastland. De introductie van Podimo in Nederland is wel de grootste stap naar volwassenheid van het medium. Podimo is een Deense Startup dat een Spotify voor podcasts op heeft gezet en brengt je voor 5 euro per maand eigen series. Met de aankoop van Dag & Nacht media en een samenwerking met Tonny Media zijn ook populaire titels (als Zelfspodcast, Marc-Marie & Aaf, Geuze & Gorgels) verhuisd naar een plekje achter de betaalmuur. Wat mij tegenvalt aan het aanbod is de klakkeloze vertaling van Engelstalige podcast voor de Nederlandse markt. Zo krijg je in “Moorden in het Noorden”, “Onopgelost” en “De Vermisten” buitenlandse zaken die verteld worden door een Nederlandse stem, zonder dat er echt in ons land gespeurd wordt. Alsof ze snel meters willen maken om zoveel mogelijk eigen content aan te bieden. Dat voelt een beetje makkelijk. “Traanjagers” valt wel op en is puur Nederlands, een mooi onthutsend historisch verhaal over de Nederlandse jacht op de walvis.

Against the odds

Er zijn weer nieuwe afleveringen van mijn favoriete verhalen vertellers van het Amerikaanse Wondery. Als je dus echt geld en tijd genoeg hebt, om werkelijk elk woord in beelden te verwoorden of in geluidseffecten te laten horen, krijg je dit. Je hoort in de nieuwste serie “Meltdown at Fukushima” bijna de zweetdruppels op het voorhoofd van de Japanse medewerkers die proberen de kerncentrale te beschermen tegen de tsunami. Ze flikken het telkens weer om een bekende nieuwsgebeurtenis zo gedetailleerd uit te werken, dat je dingen hoort die je nog niet wist. Dit kan ook alleen in een podcast. Inzoomen op elk detail en dat in geuren en kleuren beschrijven. 

Patient Pedro

Kijk! Zo maak je van een tv-format een podcast. Geen slap aftreksel, lekker doorpraten of behind the scenes, maar een geheel eigen concept dat werkt in audio. Dat hebben ze gedaan bij het Vlaamse tv-programma Topdokters. Specialisten interviewen over hun vak was te makkelijk, er moest een eigen verhaal gevonden worden om de podcastserie succesvol te maken. Maar welk persoonlijk verhaal van één patient kun je nou vertellen als je toch alle expertise van een ziekenhuis wil belichten? Dat van een hypochonder natuurlijk! In deze podcastserie volgen we Pedro in zijn zoektocht naar rust door zich te laten screenen door zoveel mogelijk topdokters omdat hij elke dag denkt weer iets anders onder de leden te hebben. Een leuke, kwetsbare soms genant inkijkje in het leven van iemand wiens leven je niet benijdt. 

Een grote bruine envelop

Ik hou van podcasts die verder gaan dan mijn oren. Zoals “Help Louis” van Tonny Media, waarbij we mee mochten speuren en een geldprijs werd verloot onder luisteraars. Podcastmakers die op een creatieve manier andere media inzetten ter promotie maar ook omdat er nog zoveel te bedenken valt. De gerenommeerde podcastmaker Chris Bajema (De man met microfoon) heeft ook weer wat bedacht. In “Een grote bruine envelop” gaat hij elke keer op zoek naar het verhaal dat hij binnenkrijgt middels een bruine envelop. De enveloppen heeft hij zelf verspreid met als opdracht aan de vinder om iets interessants terug te sturen. Hij krijgt bizarre dingen binnen en komt zo op plekken waar voorheen alleen de “Man bijt hond”-camera kwam.

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht en we maken van jouw idee samen een professionele podcast.