“Een podcast zonder beeld is kansloos,” beweert een 25-jarige influencer op het podium van The Podcast Show. Afgelopen week bezocht ik de grootste Europese podcastbeurs om experts van over de hele wereld te horen over het snelst groeiende medium: de podcast.

Waar ik als radiomaker vooral geloof in de voordelen die audio heeft ten opzichte van beeld, neemt het aantal klanten toe die tijdens een workshop toch vragen wat ze moeten met beeld. En hoewel de ongepolijste, echte verhalen juist naar voren komen als er geen grote camera op je neus staat, stroomt je tiktok feed vol met fragmenten uit podcasts. Wat moeten we daar dan toch mee?

Is dit wel een podcast?

De basis van de discussie zit er natuurlijk in  dat we nog niet met elkaar gedefinieerd hebben wat een podcast eigenlijk is. Als je met een spannende true crime serie in je oren lekker gaat wandelen, is dat natuurlijk een heel andere podcast dan een uur gezellig kletsen voor een camera. In die true crime serie (tips heb ik genoeg, check mijn eerdere blogs) word je helemaal meegenomen in spanning, geluid en muziek. Het verhaal speelt zich af in je eigen fantasie en daar kan natuurlijk geen decor tegenop. Het zou natuurlijk ook niet meer te betalen zijn om voor elke podcast waarvoor je op pad gaat, alles vast te leggen op camera. Tijdens de podcastbeurs in Londen werd het verschil van mening duidelijk zichtbaar. Waar in de ene zaal een directeur van de BBC stond te verkondigen dat het vak van podcastmaker toch echt draait om prachtig gemonteerde audioverhalen, stond in een andere zaal een jonge dame te vertellen dat ze elke week op hetzelfde tijdstip anderhalf uur live make up tips geeft op Youtube. De vraag “maar is dit wel een podcast?” leek mij terecht. “Jazeker!”, antwoordde ze verontwaardigd. “Een vodcast?” “Een videoserie?” Nee hoor! Dit was voor hun een podcast, en zij waren de “podfluencers”. Na meerdere paneldiscussies gevolgd te hebben, werd het mij duidelijk. We geven allemaal een eigen betekenis aan het fenomeen podcast. Is dat erg? Nee! Het zorgt ervoor dat we in een overload aan mogelijkheden en technieken, met z’n allen bezig zijn met het vertellen van verhalen. In alle vormen, soorten en maten. En dat we daar dan toch allemaal de term “podcast” aan geven, zorgt voor een serieus, nieuw medium dat gedragen wordt door diverse doelgroepen en zelfs een eigen congres verdient.

De Podfluencer

Voor die zogenaamde podfluencers, zeg maar de generatie Gen Z met een grote following op Youtube, bestaat er dus geen podcast zonder beeld. Indien daar je doelgroep zit, zul je dus weldegelijk na moeten denken over een podcast met draaiende camera’s. Maar bedenk dan ook goed of het voor jouw merk of bedrijf haalbaar is om een grote community te bouwen op Youtube. Een podcast volledig in beeld, heeft echt beperkingen en is een stuk kostbaarder, weegt dat op tegen het, misschien kleine, bereik dat je ermee haalt. Dan is er natuurlijk de tussenoplossing om het geluid van je podcast op Youtube te zetten met een stilstaand beeld. Tja, dat kan, maar als je werkt met beeld, willen mensen toch gezichten zien. Dus ook dit succes, is beperkt. Bovendien, het algoritme van Youtube is gebouwd voor video’s van 5-8 minuten, de verleiding is vrij groot om tijdens het kijken weer een andere video aan te klikken rechts in je scherm. Probeer dan maar eens met een vrij statisch beeld, een community op te bouwen. Laat dat lekker over aan die podfluencers met hun miljoenen followers!

Clips make it fly

Wat wel voor iedereen geldt, is dat je moet zorgen voor videofragmenten die je kunt gebruiken voor de promotie van je podcast. Een mooie uitspraak van een spreker in je podcast, die je als fragmentje (een clip van ongeveer 30 sec.) kunt gebruiken om je nieuwe aflevering aan te kondigen op Instagram, Youtube Shorts en Tiktok werkt wel voor iedereen. “Clips make it fly”, hoorde ik een andere deskundige zeggen op de beurs in Londen. Zet dus beeld vooral in als je je community wil bouwen, je bereik wil vergroten of een nieuwe serie wil lanceren.

Dit betekent dus niet dat je bij elke aflevering elke spreker close up hoeft te filmen, nogmaals het beperkt je format al snel tot een uitgekauwde tafelsetting en zorgt voor een hoop extra kosten, maar wees hier creatief in. Je fans zijn ook vaak geinteresseerd in hoe de podcast tot stand is gekomen, dus een leuke “behind the scenes”-video is makkelijk te maken door na de opnames even te filmen met je mobiel. Fotografie is ook een mooie manier om je podcast te promoten, zeker als je als natuurorganisatie met een microfoon naar buiten gaat. Of wat dacht je van prachtige close ups in foto van die ouderen die je hebt gesproken over hun verleden? De groeven in hun gezicht vertellen opnieuw de verhalen die terugkeren in de podcast. En dan ben ik het ineens wel weer eens met de uitspraak “Een podcast zonder beeld is kansloos”. Als je voor je opname niet even hebt nagedacht hoe je je podcast op een spannende, leuke manier teased op je social media kanalen, moet je wellicht nog heel even wachten met de opname.

Vragen? Ik help je graag met concept, opnames, presentatie en montage!