Wat als je erachter komt dat je overleden moeder een geheime liefde had? Of dat je hoort dat de nieuwe bewoners van je ouderlijk huis ook voelen dat er iets niet pluis is op de zolderkamer waar jij vroeger ook dacht geesten te zien? En wat doe je als je 50% kans hebt op een ernstige, erfelijke aandoening. Wil je dan weten dat je drager bent? Afgelopen jaar werden er weer prachtige, aangrijpende, verhalende podcasts gemaakt. Deze 10 vind ik absoluut de moeite waard.

1. Ghost Story

In een goeie verhalende podcast worden diverse verhaallijnen vakkundig met elkaar verweven. Net zoals in een boeiende serie of meeslepend boek wisselen perspectieven, plotwendingen en tijdslijnen elkaar af. Het wordt nog indrukwekkender wanneer deze verhalen samenkomen vanwege een gedeeld element. Zo was “De Kunst van het Verdwijnen” mijn favoriete podcast van 2022. Het was bewonderenswaardig hoe de makers schijnbaar verschillende verhalen (een bankroof, een oorlogsverhaal en een brute aanslag) met elkaar verbonden.

Ghost Story is niet alleen een onheilspellend verhaal over het verschijnen van een geest, maar ook een moordmysterie en een familiedrama. En juist dit laatste vond ik het meest intrigerend, want zou jij het aandurven om de geschiedenis van je schoonfamilie volledig ondersteboven te keren?

2. De Taxi Oorlog

Voor een boeiende podcast is hoogwaardige audio essentieel. Dus, als je nog een doos vol oude cassettes hebt met unieke opnames, kan dat van onschatbare waarde zijn. Het vormt de basis voor journalist Sander ’t Sas, die aan de hand van zijn archief van oude interviews de volledige taxioorlog in Amsterdam opnieuw reconstrueert. Terwijl je luistert naar de oude opnames, bevind je je plotseling weer op het bruisende Leidseplein in Amsterdam, waar taxichauffeurs letterlijk vechten om een rit. Grof geweld werd niet geschuwd en zelfs de link naar de onderwereld wordt gelegd. Tegelijkertijd biedt de podcast een reflectie en een vertaling naar het heden. Hoe kijken de hoofdrolspelers van destijds, twintig jaar later, terug op de tijd waarin men dacht dat de hoofdstad klaar was voor liberalisering?

3. De Gestolen Kinderen

Dat er in de jaren 70 en 80 veel mis is gegaan met adoptieprocedures, is algemeen bekend. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er vaak te veel nadruk lag op de kinderwens van Nederlandse stellen, zonder grondig de situatie van de biologische moeder te onderzoeken. Je zou kunnen denken dat dit allemaal lang geleden is. Echter, wanneer je luistert naar het aangrijpende verhaal van Mirjam in deze podcast, besef je pas echt hoe cruciaal het is om helderheid te hebben over je afkomst. Zelfs na al die jaren. Dit wordt des te duidelijker wanneer je hoort, zoals in Mirjams verhaal, dat er mensen zijn die meer weten. 

4. Zieke Erfenis

Stel dat je 50% kans hebt op een erfelijke aandoening. Zou je het dan willen weten? En wat zou dat veranderen aan je manier van leven? En hoe denk je dan over kinderen krijgen? Poeh, wat een persoonlijk en kwetsbaar verhaal vertelt podcastmaker Nicole de Jong in haar podcast “Zieke erfenis”. De EO-journalist lijdt mogelijk aan een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan. In deze podcast neemt ze je als luisteraar mee in al haar angsten, twijfels en zorgen. Ze breekt een lans voor iedereen die erfelijk belast is met een aandoening. En wat het zo persoonlijk en spannend maakt, is dat ze tijdens het maken zelf ook de uitslag niet kent. Tot de laatste aflevering! Ze neemt je als luisteraar dus echt mee in al haar emoties.

5. De Erfenis

Na Bob, El Tarangu en Laura H liet het langverwachte nieuwe meesterwerk van de Vlaamse podcastkoninginnen van Audiocollectief Schik lang op zich wachten. Misschien wel té lang. In eerste instantie was ik niet direct overtuigd van hun nieuwe aanpak bij “De Erfenis”. In plaats van zich te richten op één mysterie en dit op hun eigen kenmerkende manier te ontrafelen, kiezen ze er nu voor om in elke aflevering een ander verhaal uit te diepen. Bovendien lijkt de interactie tussen de dames, via gespeelde telefoontjes, afbreuk te doen aan de artistieke aanpak die ze eerder hanteerden. Echter, mijn mening veranderde toen ik in aflevering 2 het verhaal hoorde van Iris, die in de dagboeken van haar overleden moeder leest over een geheime liefde. Op dat moment komt de ware aard van de Siona, Mirke en Nele weer naar boven en hoor ik opnieuw de verfijnde, unieke professionaliteit die ik zo waardeer.

6. Think Twice

Ook dit jaar verschenen er weer veel podcasts over het bewogen leven van overleden helden. Zo duiken de mannen van de podcast “De laatste dagen van…” in het leven van George Michael. De muzikale podcast waar ik ademloos naar heb zitten luisteren is “Think Twice”, een werkelijk fenomenaal geproduceerde podcast over Michael Jackson. Iemand waarvan ik dacht dat ik al vrij veel wist. Het is duidelijk dat de makers hun huiswerk hebben gedaan, maar ze verliezen nooit de menselijkheid uit het oog. Het zet je constant aan het denken: moet je nou respect hebben voor deze legende of is een boycot meer op zijn plaats als het gaat over het misbruik dat in deze podcast opnieuw met verschrikkelijke bewijzen wordt gestaafd.

7. JFK: The missing Link

Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin bewezen al eerder (de Showbizmoord, Mathilde’s mysteries) dat ze gedegen journalistiek kunnen omzetten in een spannend verhaal. Met “JFK: de missing link” doen ze daar nog even een paar scheppen bovenop. 60 jaar na de moord op president Kennedy spreken ze met bijzondere betrokkenen om zo na al die jaren boven water te krijgen of de moord een samenzwering was van de CIA of dat Lee Harvey Oswald echt alleen handelde. Ze volgen het spoor van journalist Willem Oltmans die, door middel van AI-technologie, zelf voorleest uit zijn dagboek. Daar kun je wat van vinden, maar het toont wel aan dat de audiowereld constant in ontwikkeling is.

8. De Stiefmoedermoord

In eerste instantie sta ik niet zo positief tegenover vertaalde podcasts. Het hervertellen van een zaak in een voor mij onbekend gebied spreekt me doorgaans minder aan. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Een ondertitelde videoserie over een Amerikaanse seriemoordenaar weet me toch ook aan mijn iPad gekluisterd te houden. Uiteindelijk raken ook alle cold cases in ons eigen land een keer op. Desondanks slagen ze er in deze podcast in om me mee te slepen in een uiterst intrigerende zaak met zelfs een mogelijkheid tot heropening van het onderzoek. Je kunt duidelijk horen hoeveel moeite er is gestoken in het maken ervan, en zeker dankzij de stem van Loek Peters (je weet wel, Barry uit Penoza), luistert deze Zweedse true crime podcast toch als een echt Nederlandse productie.

9. De Gifdode

Opnieuw een succesvolle productie van Renée van Heteren, die je kent van “In de ban van Rian”. Samen met haar collega’s onderzoekt René een moordzaak waarbij de dader ogenschijnlijk snel gevonden lijkt te zijn. Echter, lopen we niet allemaal het risico om verstrikt te raken in een al te spannend verhaal over een “kruidenvrouwtje” dat een welvarende, alleenstaande man vergiftigt om zijn erfenis te bemachtigen? Hoewel alle aanwijzingen in de richting van Yvon K wijzen, ontkent zij krachtig alle beschuldigingen. Dit true crime verhaal van het AD leest opnieuw vlot weg en komt tot een bizarre (geen spoilers) ontknoping.

10. Waar is zuster Gabrielle?

Voor deze podcast moet je echt even de tijd nemen, net zoals de maker heeft gedaan. Hij ontrafelt de verdwijning van non Gabrielle tot achter de komma en doet dit in maar liefst 10 afleveringen. Wat verder opvalt, is het vermogen van de podcast om ethische overwegingen in acht te nemen bij het bespreken van gevoelige onderwerpen. De presentator behandelt het verhaal met respect voor alle betrokkenen en vermijdt sensatiezucht, wat de geloofwaardigheid van het onderzoek ten goede komt.

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.