Als je denkt dat tijdens de zomerperiode in een crisisjaar waarin radioreclamebestedingen met 30% gedaald zijn, niets gebeurd is, heb je het mis! Hoewel steeds meer podcastgezelschappen (zoals de Krokante Leesmap) op vakantie zijn en er zelfs herhalingen worden gepubliceerd (NRC Vandaag), zijn er genoeg ontwikkelingen in audioland, om hoopvol en geïnspireerd de herfst in te gaan.
Logo_DPA

Prijzen

Met de jaarlijkse “Dutch Podcast Awards” van BNR, het uitreiken van prijzen voor online radio door Spreekbuis en de verkiezing van de beste podcast door de NTR wordt de komende weken het kaf van het koren gescheiden. Een goede podcast is allang niet meer een eendimensionaal gesprek dat toevallig wordt opgenomen. Niet alleen de professionele media die prachtige podcasts maken (NPO, BNR, Volkskrant, NRC) maar ook commerciële partijen die de kracht van audio snappen, begrijpen steeds vaker dat je wel echt iets te melden moet hebben, wil je echt voor langere tijd tussen de oren van de consument belanden en zeker als je ook nog een prijs in de wacht wil slepen. De groslijst met kandidaten op Spreekbuis.nl is zelfs alfabetisch niet doorheen te komen, dus ik tip nog maar eens El Tarangu, Laura H, De Laatste Dans en de Showbizmoord. De NTR Podcast-prijs is trouwens een prijs voor nieuw talent, dus podcastmakers die met eigen middelen prachtige creaties maken. De onderwerpen en vormen die zij kiezen, zijn zeer opvallend. Van “spoken word” tot podcasts over gepensioneerde circusartiesten, het is de moeite waard om op de site van de NTR de genomineerden te beluisteren.

de-gijzeling-van-gladbeck

Nieuwe titels

Ook al is bij Talpa het mes gezet in innovatie en hebben de kleinere partijen moeite om het hoofd boven water te houden, toch zijn er deze zomer weer wat nieuwe podcasts verschenen. Zo kwam de Amerikaanse podcastgigant Sirius met een mooie serie over zwarte scholen: “Nice white parents”, ben ik erg benieuwd naar de nieuwe podcast “Verborgen Verhalen” van de ANWB, waarbij raadselachtige natuurverschijnselen en oude mythes in Nederland worden ontrafeld. En heb je “De Gijzeling van Gladbeck” al gehoord? Marcel van Roosmalen gaat in deze serie voor BNNVARA op pad met zijn jeugdvriend Roel Goodsen. Ze gaan naar de plekken waar in 1988 in Duitsland een bankoverval volledig uit de hand liep. Het hele nieuwsfeit was mij ontschoten, des te intrigerender is het om er al luisterend achter te komen, hoe de Duitse politie faalde en dit drama zich voltrok. De sfeer wordt perfect neergezet middels heerlijke -eighties synthesizers. Mag ik, als we het toch over prijzen hebben, deze “jeugdvriend” en geschiedenisleraar Roel Gootzen nomineren als beste podcast-cohost? Hoe hij de cynische opmerkingen van Marcel pareert en zijn fascinatie eerlijk blootlegt, is heel mooi.

Meten is weten

NLO (Nationaal Luister Onderzoek) gaat nu ook podcasts meten! Eindelijk voor iedereen toegankelijke cijfers over het succes van podcasts. Het gaat om een maandelijkse toplijst die gemaakt wordt aan de hand van registraties van downloads van podcasts en streamstarts van audio on demand. Natuurlijk bereik je met een podcast nog steeds geen miljoenenpubliek, maar transparante cijfers zijn wel nodig om podcasts definitief uit het hobbyhoekje te krijgen en echt aantrekkelijk te maken voor investeerders en merken.

Op naar een herfst met nog meer audio!

En als ik je kan helpen om jouw idee of merk om te zetten in een prachtig luisterverhaal, let me know….

Nieuwsgierig? En wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Stuur me een bericht voor meer informatie.