Van plan om in het herfstzonnetje een mooie wandeling door het bos te maken? of op tijd naar bed met je koptelefoon op? Elke vakantie tip ik je de mooiste verhalende podcasts die de moeite meer dan waard zijn. Dit zijn mijn luistertips voor deze herfst.

1. De heks van Anjum

Is Marjan van der E. een koelbloedige moordenares of is ze onterecht veroordeeld voor de pensionmoorden in het Friese Anjum, die vraag staat centraal in de podcast. Die vraag stond al eerder centraal in het boek dat journaliste Margriet Brandsma schreef. Heel tof dat Omroep Friesland de nek uitsteekt om er een prachtige podcast van te maken. Voor lokale en regionale media is een goede verhalende podcast nog best een hele investering. Het lijkt eenvoudig om je onderzoekswerk even in te spreken, maar een goed format en montage kost tijd en dus geld. Ook voor degene die haar boek heeft gelezen over deze zaak, voegt de podcast wat nieuws toe. Juist! De anonieme tipgevers, die zich meldden als reactie op haar boek, geven het verhaal een nieuwe wending. Zeker als ze met Margriet willen afspreken op een tochtig parkeerterrein.

2. Zieke erfenis

Stel dat je 50% kans hebt op een erfelijke aandoening. Zou je het dan willen weten? En wat zou dat veranderen aan je manier van leven? En hoe denk je dan over kinderen krijgen? Poeh, wat een persoonlijk en kwetsbaar verhaal vertelt podcastmaker Nicole de Jong in haar podcast “Zieke erfenis”. De EO-journalist lijdt mogelijk aan een aandoening die hersenbloedingen veroorzaakt: de Katwijkse ziekte. Haar vader overleed vijf jaar geleden aan de gevolgen daarvan. In deze podcast neemt ze je als luisteraar mee in al haar strubbelingen, gedachten, twijfels en zorgen. Ze breekt een lans voor iedereen die erfelijk belast is met een aandoening. Durf er maar eens over te praten, als je weet wat voor reacties je kunt krijgen van mensen die er niets van snappen.

3. De Gifdode

Opnieuw een succesvolle productie van René van Heteren, die je kent van “In de ban van Rian”. Opnieuw behandelt ze een onthutsende zaak, waarbij ze wordt ingehaald door de actualiteit. Dit keer duikt ze in een moord waarvan de dader snel gevonden lijkt. Maar trappen we niet allemaal in een té spannend verhaal van een “kruidenvrouwtje” dat een rijke, alleenstaande man vergiftigd om zijn erfenis op te strijken? Alle sporen wijzen naar Yvon K, maar deze ontkent in alle toonaarden. Dit true crime verhaal van het AD luistert weer lekker weg, met een bizarre (No spoiler) ontknoping.

4. De jurk en het scheepswrak

Als je de NRC podcast “Wilde Eeuwen” toch wat lastig te volgen vindt, heb ik een andere meer toegankelijke geschiedenispodcast voor je. Wat zegt een gevonden jurk in een 17e eeuws scheepswrak over onze geschiedenis in de Gouden Eeuw? Van wie was de jurk en wat zegt dat over die tijd? Knap hoe je geschiedenis en wetenschap op zo’n toegankelijke manier kunt brengen voor een brede doelgroep. Een zeer prettig beluisterbare podcast gemaakt door Tjitske Musse voor de NTR.

5. De Stiefmoedermoord

Aanvankelijk ben ik niet zo’n fan van vertaalde podcasts. De serie “moorden in het Noorden” op Podimo vind ik wel erg makkelijk scoren. Het navertellen van een zaak in een gebied dat mij niets zegt, spreekt me minder aan. Maar waarom? Een ondertitelde videoserie over een Amerikaanse seriemoordenaar, houdt me toch ook aan mijn Ipad gekluisterd. Alle coldcases in ons eigen land zijn toch ook een keer op. In deze podcast slagen ze erin me toch mee te nemen in een zeer intrigrerende zaak met een mogelijke aanleiding tot heropening van het onderzoek. Je hoort het werk dat eraan besteed is en mede door de stem van Loek Peters (je weeet wel Barry uit Penoza) beleef ik deze Zweedse true crime toch als een echte Nederlandse podcast.

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.