Heerlijk! Het is langer licht en met al die vrije dagen is er ook iets meer tijd om te relaxen. Tijd om je headphone op te zetten voor een lange wandeling. Gelukkig zijn er de afgelopen weken weer een aantal mooie verhalende podcasts gemaakt. Geen “klets”podcasts maar prachtig geproduceerde, tijdloze verhalen waar je helemaal in mee wordt genomen.

1. The Lazarus Heist

Eindelijk, de hackers zijn terug! Nou ja… ik bedoel… een nieuw seizoen van de podcast die ik 2 jaar geleden ademloos en met open mond heb geluisterd. Opnieuw duiken 2 journalisten van de BBC in de cyberattacks van de Lazarus group, een groep hackers uit Noord-Korea die over de hele wereld miljoenen buitmaken. Sloegen deze criminelen eerder toe via het verspreiden van digitale virussen, dit keer zorgen ze gewoon dat duizenden pinautomaten “gratis” geld uitspugen. Uiteraard weer subliem gemonteerd en prachtig verteld.

2. De Taxi Oorlog

Kijk! Dit is de kracht van podcasts. Dichterbij kun je niet komen. Je staat dan ook ineens weer middenop het Leidseplein in Amsterdam  en bedenkt je wat voor chaos het daar was 20 jaar geleden met alle taxichauffeurs die vochten om een rit. Helemaal als reporter Sander ’t Sas zijn oude cassettes (of waren het toen minidiscs) afstoft en laat horen hoe hij als beginnend journalist sprak met de hoofdrolspelers van toen. Grof geweld werd niet geschuwd en zelfs de link naar de onderwereld wordt gelegd. Na deze podcast krijg je een enorm respect voor chauffeur Jan die, toen de term klokkenluider bestond nog niet eens bestond, met gevaar voor eigen leven het onrecht te lijf ging. Indrukwekkend!

3. De Verhoorkamer

Podcastmaker Lot Buis stelt zich in het begin van elke aflevering voor als beginnend journalist, maar dat had van mij niet gehoeven! De manier waarop ze mij in tekst en verhaal persoonlijk meeneemt, is echt heel knap. Mooi om te zien hoe een nieuwe generatie audiomakers opstaat met zoveel gevoel voor spanning en storytelling. Podcastmaken is duidelijk een vak. Dat doet Lot niet alleen, je hoort het werk van een dramaturg die teksten tot leven brengt en een technicus die de woorden laat dansen op de muziek. Uiteraard begint het bij een verhaal, “zou je een moord bekennen die je niet hebt gepleegd?”. Onthutsend om te horen hoe er in een Nederlandse verhoorkamer technieken worden gebruikt, om onwaarheden uit mensen te krijgen.

4. Dicht op het vuur

Hooguit ging er destijds een wenkbrauw omhoog, toen ik enkele jaren geleden hoorde dat er meerdere keren bij dezelfde boerderij in Werkhoven brand werd gesticht. Je denkt al snel aan een boze werknemer, piromaan of eigenaar die de verzekering wil tillen. De grootsheid van dit drama wordt pas echt duidelijk, als je deze podcast luistert. Boer Gert vertelt zijn aangrijpende verhaal, hoe hij steeds werd gezien als dader. Maar je gaat toch niet je eigen vee in de fik steken? Wie doet nou zoiets? Podcastmakers Marco en Josselin van het AD duiken dieper in deze zaak en komen erachter dat de politie wel aardig wat dingen over het hoofd heeft gezien. Gedegen journalistiek werk!

5. Het Geheim van het meisje met de parel

Even geen misdaad? Er is meer. Weet jij wie het meisje met de parel is? Naar wie kijkt ze eigenlijk? En voor wie maakte Vermeer dit schilderij? Geen idee? Niet zo gek! Splinter Chabot gaat op onderzoek uit en komt erachter dat het wereldberoemde schilderij met mysteries is omgeven. Zo gebruikte Vermeer peperdure kleuren, terwijl hij geen cent te makken had. Ik vind het een mooie functie van een podcast, om op een relaxte manier wat bijgespijkerd te worden. Want ik kan nu veel meer vertellen over dit meesterwerk. Aan mijn kids als we in het museum zijn, of gewoon als feitjes in de kroeg.

6. Waar is zuster Gabrielle?

Uiteraard tip ik weer even een Vlaamse podcast. Omdat ik altijd zeer gecharmeerd ben van de vakkundige en artistieke manier waarop veel Belgische makers hun woorden tot achter de komma kiezen. En aangezien ik “De Kunst van het Verdwijnen” al 2x heb geluisterd (echt! En nog steeds de moeite waard) en het nieuwste project van Audiokollectief Schik het levenslicht nog niet gezien heeft, koos ik voor “Waar is zuster Gabriëlle?”. Philip Heymans duikt in de archieven en spreekt met getuigen om erachter te komen of deze non inderdaad is vermoord door de priester-directeur van het klooster. Ik tip deze podcast als laatste omdat ik ook nog enkele afleveringen heb laten liggen voor de meivakantie. Yes!

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.