Een podcast luisteren vind ik de meest pure vorm van het beleven van echte verhalen. Omdat we deze zwarte periode uit de geschiedenis nooit mogen vergeten, hierbij 5 tips van aangrijpende podcasts over de Tweede Wereldoorlog.

Het kamp van mijn oma

“Misschien heb ik niet zo’n goede band met mijn oma, omdat ze altijd bezig is met het verzwijgen van wat ze heeft meegemaakt in de oorlog.” Podcastmaker Robin Peters leert in deze podcast haar oma pas echt kennen als deze dementeert en de muurtjes in haar hoofd verdwijnen. Dan pas vertelt ze over de narigheid die ze heeft meegemaakt, waarvan je hoopte dat die haar bespaard was gebleven. Een mooi persoonlijk verteld verhaal over het verzwijgen van het verleden en hoe moeilijk het is om dit ter sprake te brengen. De kwetsbaarheid in deze podcast doet denken aan Bob, de “bestseller” van het geprezen Audiokollektief Schik.

De schrik van Roden

Ok, in het begin moest ik best wennen aan het accent en intonatie van Trouw-journalist Maarten van Gestel.  Zeker in het begin zijn er veel monologen en mis je best wat dynamiek. Het geeft de podcast ook iets eigens, en uiteindelijk telt het verhaal. En dat is aangrijpend en spannend! Maarten gaat op zoek naar Jacob Luitjens, de nog enige levende NSB-er. Het einde ga ik niet verklappen, maar er zijn maar weinig podcasts die opbouwen naar zo’n onthutsende finale.

De verdwenen SS-er

Waarschijnlijk zegt de naam Walter Heinrich je niets. Toch is het één van de meest wrede oorlogsmisdadigers. Heinrich was de SS-kampcommandant van kamp Amersfoort en verdween spoorloos aan het eind van de oorlog.  Wat is er met hem gebeurd? Is hij ooit gestraft voor zijn daden? Inmiddels zijn er 2 nieuwe afleveringen toegevoegd aan deze podcast die vorig jaar verscheen en dat is niet voor niets! Aflevering 7 en 8 belichten de oorlogsmisdaden vanuit een heel andere hoek. En verder zeg ik niets!

De onbekende kinderen

Alle oorlogsverhalen zijn natuurlijk even gruwelijk. Maar dat kinderen van drie jaar oud in een kamp belanden en de gaskamer in worden gejaagd, is natuurlijk onvoorstelbaar.  Rob Trip gaat in deze podcast op zoek naar “De onbekende kinderen”, een groep kids die zonder ouders de kampen overleefde. Erg aangrijpende verhalen, die de gruweldaden van de oorlog blootleggen.

Tante Jos

Een podcast is zo goed omdat ze vaak worden verteld door degene die zelf met antwoorden zit en op onderzoek uitgaat. Dat maakt het puur en echt. Het zorgt dat je meegenomen wordt op een zeer persoonlijke zoektocht. Mijke van Wijk groeide op met de verhalen van verzetsheldin Jos, die in de oorlog werd opgeleid tot geheim agent. Het bleek haar oudtante te zijn. Dan snap je dat ze niets liever wil dan uitzoeken hoe dit allemaal precies zat. 

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.