Voor de lange autorit naar je vakantiebestemming of voor in je de hangmat in je eigen achtertuin… Deze verhalende podcasts van afgelopen jaar moet je horen…

1: Against the Odds: the Thai Cave Rescue (Wondery)

Het Amerikaanse podcastlabel Wondery (onderdeel van Amazon) maakt prachtige producties. Met deze overtreffen ze zichzelf. Bijna als een monoloog vertelt Mike Corey het verhaal waarvan we de afloop al kennen, namelijk de redding van het Thaise voetbalteam dat in 2018 vastzat in een grot. Toch liepen de tranen over mijn wangen toen de ontknoping nabij was. Vreemd toch? Een goede podcast neemt je echt mee in het verhaal en zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met wat de hoofdpersonen meemaken. Alsof je er zelf bij zit in die grot…

2: Stay away from Matthew MaGill (Pineapple Street Studio’s)

Fascinerend dat je in Amerika al je schepen achter je kunt verbranden en in een andere Staat een totaal nieuw leven kunt beginnen, onder een andere naam. Deze podcast (gemaakt door de prestigieuze Pineapple studio’s) vertelt niet alleen het bizarre levensverhaal van een dubieuze, flamboyante Amerikaan aan de hand van een gevonden doos met herinneringen, maar laat je nadenken over hoe je eigen band is met familie en vrienden. Een mooi persoonlijk verhaal van maker Eric Mennell over geheimen en fouten in je leven.

3: Sorry voor mijn broertje (NPO)

De problematiek kennen we, maar als het zo persoonlijk wordt gemaakt… dan snap je het pas echt! Deze podcast vertelt het verhaal van twee broers uit Afghanistan die gevlucht zijn naar Nederland en uiteindelijk een verblijfsvergunning krijgen. De één grijpt zijn kans, doet een opleiding en vindt een goede baan, de ander belandt in de criminaliteit. Mooi aan het verhaal is om te horen hoe verantwoordelijk en ook schuldig de familie zich voelt, als blijkt dat Nabil niet vrijkomt na zijn voorarrest. Zijn broer, zus en moeder voelen zich verraden en vinden het moeilijk om hem weer in hun armen te sluiten.

4: Buiten de muren (NPO)

Deze podcast heeft mijn kijk op gedetineerden wel veranderd. Podcastmaker Marjolein Knol volgt Bram en Harry die hun straf hebben uitgezeten en vrij komen. Na het luisteren snap je dat het nog niet zo makkelijk is om na detentie weer in het normale leven mee te draaien. Je krijgt dus een andere kijk op de functie van proefverlof en resocialisatie. Die mannen zijn na al die jaren gevangenschap niet meer gewend om hun eigen dag in te delen en verantwoordelijkheden te nemen in een baan of relatie. Verdwijnt hun achterdocht of vervallen ze toch weer in slechte gewoontes?

5: Het nieuwe Geld

Ook BNR heeft de verhalende podcast omarmd! En hoe! Vaak bleef het toch voorbehouden aan de NPO en grote buitenlandse producenten om veel geld in een uitgebreide productie te steken. Met deze podcast durft BNR ook een persoonlijk verhaal te vertellen en prachtig te omlijsten. En toch blijven ze binnen hun vakgebied! Maker Reinjan Prakke gaat op zoek naar de houdbaarheid van ons financiële stelsel en weet dit door zijn eigen nieuwsgierigheid ook interessant te maken voor leken. Het vele werk dat erin is gestoken aan sounddesign en teksten, is een traktatie voor je oren!

6: De Dienst (AIVD)

Een podcast is een perfect instrument om op een anonieme manier toch een inkijkje te geven. Podcastmaker Liesbeth Rasker gaat aan de slag bij de AIVD en werkt daar aan een fictieve case. Ze komt er achter dat het tappen van telefoons en het schaduwen van personen helemaal niet zo makkelijk kan als dat dit in films en series gebeurt. Maar als er voor alles een dossier en toestemming nodig is, ben je dan wel op tijd om iemand met terroristische plannen te stoppen? Deze afweging is de grootste uitdaging van de AIVD en wordt op een spannende manier neergezet in deze podcast.

7: Spy Affair (Wondery)

Nog een prachtige productie van het Amerikaanse Wondery. Is de Russische Maria een spion van Poetin of gewoon een ambitieuze studente die zich omhoog werkt in politieke kringen. Een spannend verhaal in de tijd van de mogelijke inmenging van Rusland tijdens de verkiezingen in Amerika. Nadat ik vorig jaar al genoot van Wind of change (nog niet geluisterd, doen!) heeft Spy Affair weer zo’n hoog gehalte geheimen en intriges, die zich perfect lenen voor een podcast.

Nog meer tips? In 2020 luisterde ik met veel plezier naar Bob, Laura H en El Tarangu (van de onnavolgbare Vlaamse podcastdames van Audiocollectief Schik), De Laatste Dans, de Showbizmoord en de Gijzeling van Gladbeck (NPO) en Wind of Change (Pineapple Street Studios). Nog meer? Staatsgeheim en Onland zijn ook meer dan de moeite waard! Nou, begin daar maar eens mee…

Lees meer in mijn gratis whitepaper “de podcast: De Walkman van nu.”

Download
01-Coaching-Sander-de-Heer

Sander de Heer traint podcastmakers en adviseert bedrijven bij het creëren, produceren, monteren en promoten van podcasts.

Hulp nodig?Mijn 5-stappen-plan

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.