In de regen toch even een wandeling maken? Of nog vakantie en een lange autorit voor de boeg. Elke vakantie tip ik je de meest interessante verhalende podcasts. Geen “klets”podcasts maar prachtig geproduceerde, tijdloze verhalen waar je helemaal in mee wordt genomen.

1. Believe in Magic

Ik houd van Engelse en Amerikaanse podcasts. De budgetten zijn veel groter en dat hoor je er aan af! Je wordt dus nog beter meegenomen in het verhaal, doordat er is nagedacht over elk woord. Niet zo gek, in de Engelse taal is je bereik natuurlijk ook veel groter. Dit is er weer eentje van de BBC om van te smullen. Jamie Bartlett, maker van de podcast The Missing Crypto Queen, duikt nu in de zaak van de 17-jarige Megan en haar moeder. Megan is erg ziek en probeert via crowdfunding geld binnen te halen voor dure operaties in het buitenland. Dit mondt uit in een stichting waar miljoenen worden binnengehaald voor meer zieke kinderen. Megan krijgt onderscheidingen, wordt geholpen door One Direction en onderscheiden door premier Cameron. En dan blijkt het hele verhaal één grote scam!

2. De Gestolen Kinderen

Dat er in de jaren 70 en 80 veel mis is gegaan met adoptieprocedures, is wel bekend. Onderzoeken toonden al eerder aan dat er te vaak alleen gekeken is naar de kinderwens van een Nederlands stel in plaats van het precies uitzoeken van de situatie van de biologische moeder. Je denkt wellicht, dat is allemaal erg lang geleden. Maar als je in deze podcast wordt gegrepen door het verhaal van Mirjam, snap je pas echt hoe belangrijk het is om duidelijkheid te hebben over je roots. Zeker als je weet, zoals in het verhaal van Mirjam, dat er mensen zijn die meer weten. Een zeer indringende podcast, zonder opsmuk, van Trouw-journalist Petra Vissers.

3. Gerede twijfel

Al eerder werd er een podcast gemaakt door een collectief van gedreven onderzoekers die samen een moordzaak tegen het licht houden. Altijd interessant, hoe “normale mensen” heel anders naar een zaak kijken dan rechercheurs. Zo onderzocht Bureau Dupin “De Nieuwjaarsmoord”, leuk gedaan maar een beetje stroperig. Dit keer zijn het studenten van “Gerede twijfel” die onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen de Maastrichtse martelmoord opnieuw uitpluizen. Van Koppen stelt de studenten telkens interessante vragen, die aantonen dat je vaak te snel geneigd bent een mening te vormen. Het onderzoek is er dan ook niet op gericht om de schuld of onschuld van de veroordeelde te bewijzen, maar om na te gaan of het politiewerk wel goed is gedaan.

4. Containerbegrip

Hoe maak je een ogenschijnlijk onaantrekkelijk onderwerp toch interessant? Maak er een spannende, goed opgebouwde podcast van! Containerbegrip gaat over de onzichtbare wereld van het goederenvervoer over zee. Het zijn onze spullen die duizenden kilometers afleggen om uiteindelijk in onze kast of keuken te belanden. Dat lijkt vanzelf te gaan, maar dat is echt niet zo! De podcastmakers Maaike en Maite van De Correspondent slagen erin om met hun eigen verwondering een mooi verhaal van te maken.

5. Welkom in de Volksbuurt

Op een zeer persoonlijke manier schetst podcastmaker Robin de Wever het probleem dat speelt in veel grote steden waar huizen in de voorheen “gezellige volksbuurt” onbetaalbaar worden voor de oorspronkelijke bewoners. De kwetsbaarheid die hij toont is mooi, hij is zelf zo’n yup op een bakfiets die een karakteristieke wijk even hip komt maken. Hij hoort dus het gemopper om hem heen van de bewoners die geen blad voor de mond nemen. Een mooi inkijkje in een zeer herkenbaar probleem.

Hulp nodig bij het ontwikkelen of produceren van jouw podcast?

Stuur me een bericht voor meer informatie.